ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

LIBERTARIAN ASSOCIATION OF INDEPENDENCE

ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
WITH CIVILISATION AND EXERCISE
FOR LIFE AND FREDOM
ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ
LSD κ.α.

Για ν’ αποφύγετε τους όποιους κινδύνους μπορεί να δημιουργηθούν στην περίπτωση, που υπάρχει διαταραχή σε έναν ή περισσότερους από τους τρεις παράγοντες, που καθορίζουν την πορεία και έκβαση του «ταξιδιού», λαμβάνετε τα εξής μέτρα:

ΠΑΡΑΓΩΝ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
1.    Είστε νηστικός-ή ή έχετε πάρει τροφή τουλάχιστον πριν 3-4 ώρες.
2.    Είστε ξεκούραστος-η.
3.    Δεν σας έχουν συμβεί ψυχικές συγκρούσεις και καταπονήσεις την τελευταία εβδομάδα, που σας έχουν ενοχλήσει πολύ.
4.    Η λήψη γίνεται ΜΟΝΟ από το στόμα.
5.    Έχετε περιθώριο, την επομένη για ξεκούραση.
 

 


ΠΑΡΑΓΩΝ: ΟΥΣΙΑ
1.    Είσαστε γνώστες της ποιότητας του προϊόντος – ότι δεν είναι νοθευμένο.
2.    Δεν υπερβαίνετε την γνωστή – για σας – δραστική δόση.
3.    Δεν κάμετε καθόλου συνδυασμούς με άλλες ψυχοδραστικές ουσίες όπως Αλκοόλ, Κοκαΐνη, Σπιντάκια ή Οπιούχα. Ηρεμιστικά, χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης διακοπής της εμπειρίας – για το «κατέβασμα» σε περίπτωση έντονης ενόχλησης. 

ΠΑΡΑΓΩΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1.    Είστε με φίλους έμπειρους, που μπορούν να σας βοηθήσουν.
2.    Αποφεύγετε οδήγηση με οποιοδήποτε μέσο, ή τον χειρισμό μηχανών.
3.    Αποφεύγετε περιβάλλοντα φορτισμένα αρνητικά για σας. Είναι προτιμότεροι τόποι έξω από πόλεις.
4.    Έχετε διαθέσιμα φρούτα ή χυμούς και νερό.

Οι κίνδυνοι (Χάσιμο της πραγματικότητας, πανικός, φοβίες, παράνοιες) αντιμετωπίζονται από τους συμπαραστάτες σε πρώτη προσπάθεια, με την καθησύχαση και το στρέψιμο της συνείδησης σε άλλη κατεύθυνση και όταν αυτό δεν πετύχει και υπάρξει επιτακτική ανάγκη «σταματήματος» του ταξιδιού, τότε χρησιμοποιούνται ενέσιμα ενδομυϊκά ηρεμιστικά.
Ψυχική ενίσχυση και αποκατάσταση ηρεμίας επιβάλλονται στη συνέχεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγεται η χρήση Κάνναβης, γιατί μπορεί να δημιουργήσει επαναβίωση (flash back) της άσχημης εμπειρίας. Το ζεστό ανθρώπινο ενδιαφέρον είναι πολύτιμο για την αντιμετώπιση, όπως και η γλυκιά μουσική.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟ  ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ Η ΨΥΧΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


ΚΑΝΝΑΒΗ
Λίγο ή περισσότερο Μέλι και ενδιαφέρον, αρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση έντονου άγχους ή κατάθλιψης, που μπορεί να εμφανιστούν σε ευαίσθητα άτομα.
Σε πολύ σπάνιες ψυχωτικόμορφες εκδηλώσεις (παράνοιες, πανικός, τραγική κατάθλιψη κ.α.), χρησιμοποιούνται ενέσιμα ενδομυϊκά ηρεμιστικά.
Το κρύο νερό βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις για την αλλαγή Συνείδησης – να συνέλθει (για λίγο). Οι όποιες διαταραχές φεύγουν σε 2-3 ώρες.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ: «ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΝΕΙ ΧΑΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ» - μπορεί να είναι και μαλ..ας

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΑΤΟΜΑ


ΚΟΚΑΪΝΗ
Σε οξεία τοξίκωση από Κοκαΐνη έχουμε: κρύους ιδρώτες, υπερβολική εφίδρωση, χλώμιασμα, άγχος, επιθετικότητα, διανοητική σύγχυση και σε εμφάνιση ρίγους και σπασμών, μπορεί να επανακολουθήσει κυκλοφορική και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η απότομη μεταβολή του ψυχισμού από διεγερμένο σε καταθλιπτικό, είναι σημάδι συναγερμού και σε περίπτωση Αναπνευστικής και Κυκλοφορικής διαταραχής:

1.    Χορηγούμε αμέσως οξυγόνο με τεχνητή αναπνοή ή με φιάλη. Προσέχουμε να μην είναι φραγμένοι οι αναπνευστικοί δρόμοι.
2.    Κάνουμε ενδοφλέβια ένεση καρδιοτονωτικού ή καρδιακές μαλάξεις.
3.    Ζεσταίνουμε – με κουβέρτες – χέρια και πόδια μόνο και όχι κορμό, γιατί μπορεί να έχει ανεβασμένη θερμοκρασία. Το περιβάλλον να είναι δροσερό.
4.    Χορηγούμε ενέσιμα ηρεμιστικά (ταχείας δράσης), όπως Valium.

Σε χρόνια δηλητηρίαση έχουμε άγχος, ταχυκαρδία, μεταβολές συναισθήματος, υπερευαισθησία στους ήχους και παραισθήσεις. Χρειάζεται άμεση διακοπή Κοκαΐνης και χορήγηση ηρεμιστικών. Αν συνεχίσουν οι παράνοιες περισσότερο από δύο ημέρες, ενδεχόμενα να χρειαστεί ψυχιατρική εξέταση.
Όντας ανεξέλεγκτη η ποιότητα (δηλ. νοθεία) της σκόνης, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη μύτη, τον λαιμό και το νευρικό σύστημα.
ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΣ ΣΚΟΝΕΣ

ΗΡΩΙΝΗ - ΟΠΙΟΥΧΑ
«ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ» ΗΡΩΙΝΗΣ:
Άμεση Αντιμετώπιση και Προφύλαξη

ΑΙΤΙΕΣ
Η «υπερβολική δόση» αποτελεί μία από τις αιτίες της οξείας δηλητηρίασης από ηρωίνη, που συνήθως συμβαίνει:
1.    Όταν ο χρήστης έχει διακόψει για ένα διάστημα τη λήψη ηρωίνης και ξαναρχίζει παίρνοντας τη δόση που έπαιρνε πριν τη διακοπή (ενώ πρέπει πάντοτε να ξαναρχίζει από μικρότερη δόση).
2.    Όταν προμηθεύεται ηρωίνη «καθαρότερη» απ’ αυτή που συνήθως κυκλοφορεί στη μαύρη αγορά.
3.    Όταν ληφθεί κανονική δόση ηρωίνης από άτομο που έχει χαμηλή πίεση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το άτομο που πήρε «υπερβολική δόση»

1.    Έχει όψη μισοκοιμισμένου ή ναρκωμένου (και αν η «υπερβολική δόση» είναι πολύ μεγάλη πέφτει σε βαθύ κώμα).
2.    Η αναπνοή είναι μειωμένη.
3.    Ο σφυγμός είναι αδύνατος και αργός.
4.    Οι κόρες των ματιών είναι μικρές σαν κεφάλι καρφίτσας.
5.    Το δέρμα είναι κρύο, υγρό και κυανωτικό.
6.    Η θερμοκρασία του σώματος χαμηλώνει.
7.    Η πίεση του αίματος πέφτει.
8.    Οι μυς του σώματος χαλαρώνουν.
9.    Η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να φράξει την αναπνευστική οδό.
10.    Είναι πιθανόν να εμφανίσει εμετούς.

Απ’ αυτά τα συμπτώματα, τρία είναι βασικά: Οι διαταραχές στην αναπνοή, η σμίκρυνση της κόρης των ματιών (σαν κεφάλι καρφίτσας) και το κώμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Εκείνο που έχει ζωτική σημασία είναι η ενίσχυση ή η αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας.

α) ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ:
1.    Καθαρίζουμε τη μύτη και το στόμα του πάσχοντος από οποιαδήποτε στοιχεία που μπορούν να παρεμποδίζουν την είσοδο του αέρα.
2.    Προσέχουμε να μην πέφτει προς τα πίσω η γλώσσα του γιατί έτσι φράζει την αναπνευστική οδό.
3.    Κρατάμε το σαγόνι του προς τα κάτω, ώστε να παραμένει το στόμα ανοιχτό.

β) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ:
1.    Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα σε σκληρή επιφάνεια και εφαρμόζουμε τεχνητή αναπνοή (π.χ. «φιλί της ζωής»). Η καλύτερη στάση είναι μπρούμυτα με το κεφάλι γερμένο στο πλάι, ώστε να αποφευχθεί η αναρρόφηση από ενδεχόμενο εμετό.
2.    Αν δεν ακούγεται η καρδιά ή αν δεν ψηλαφάται ο σφυγμός του, εφαρμόζουμε «καρδιακές εντριβές» (βάζουμε το κάτω μέρος της παλάμης στο μέσο του στέρνου – στο μέσο της απόστασης μεταξύ των θηλών του στήθους – και πιέζουμε δυνατά με ρυθμό 60 φορές το λεπτό).

γ) ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ:
Το σώμα του πάσχοντος πρέπει να διατηρηθεί ζεστό, γι’ αυτό του λύνουμε τη ζώνη, του βγάζουμε όλα τα σφιχτά ρούχα και τον σκεπάζουμε με μια κουβέρτα.

δ) ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ:
1.    Μην κόβετε φλέβες του πάσχοντος γιατί κάτι τέτοιο εξασθενεί την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει το θάνατό του.
2.    Μην του χορηγείται διεγερτικά φάρμακα.

Αν ο χρήστης έχει «μείνει» με τη βελόνα στη φλέβα ή αν πέσει κάτω λίγα λεπτά μετά την ένεση και έχει λίγο αφρό στο στόμα, τότε έχετε να κάνετε με μια επείγουσα κατάσταση που οφείλεται σε λήψη νοθευμένης ηρωίνης ή σε συνδυασμό της ηρωίνης με οινόπνευμα και χάπια (και όχι σε «υπερβολική δόση» ηρωίνης), που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί γρήγορα με οξυγόνωση του πάσχοντος (για το σκοπό αυτό πρέπει να φροντίσετε για τη γρήγορη μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα, του κάνετε τεχνητή αναπνοή και του χορηγείται οξυγόνο από φορητή φιάλη).
Σε ελαφρότερες περιπτώσεις («ντάγκλες») με μερική απώλεια της συνείδησης, μπορεί ν’ αποδειχθεί αποτελεσματική βοήθεια η διευκόλυνση της αναπνοής και η κίνηση (με τον εξαναγκασμό του πάσχοντος να περπατήσει). Φυσικά ο πάσχων πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο της υποτροπής («ξανανταγκλάρισμα»).

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ
1.    Η ένεση δεν πρέπει να γίνεται γρήγορα. Για να μειωθούν οι συνέπειες μιας πιθανής «υπερβολικής δόσης», νοθείας ή του καψίματος που προκαλεί το «ξυνό», η ένεση πρέπει να γίνεται αργά και σταδιακά, ώστε με την πρώτη σκοτοδίνη να προλάβει ο χρήστης να αντιδράσει.
2.    Η ηρωίνη δεν πρέπει να συνδυάζεται με οινόπνευμα και χάπια. Ο συνδυασμός τους είναι θανατηφόρος.
3.    Οι σύριγγες πρέπει να είναι μόνο μίας χρήσης (και να καταστρέφονται μετά τη χρήση).
4.    Το διάλυμα της σύριγγας πρέπει να ξαναβράζεται, στην περίπτωση που έχει πάρει πηγμένο αίμα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
1.    Φαρμακευτικό αντίδοτο στην «υπερβολική δόση» της ηρωίνης είναι η Ναλοξόνη (Narcan) 0,4mg (IV, IM, SC). Χορηγείται σε 3-4 δόσεις με μεσοδιαστήματα 3-5 λεπτών.
2.    Με την χορήγηση της Ναλοξόνης μπορεί να προκληθεί στερητικό σύνδρομο.
3.    Η Ναλοξόνη (Narcan) διατίθεται από την κρατική φαρμακαποθήκη και πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εφημερίες των νοσοκομείων.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. Αθήνα, Ιανουάριος 2005 

 

Το Καφενείο μας